ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014



ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ  -  Α



Αληθεια ποσοι απο εμας που μιλαμε τη γλωσσα μας, τα ελληνικα, μια γλωσσα παναρχαια οσο κ ο  κοσμος, πλουσιοτατη οσο ολο το χρυσαφι, κ ομορφοτερη οσο καμια αλλη στηνοικουμενη , αντιλαμβανομαστε, γνωριζουμε, καταλαβαινουμε?
Ποσοι αντιλαμβανομαστε το πραγματικο νοημα της καθε λεξεως?
Αν κ για να ειμαστε ακριβης, ποιος μας εμαθε στο σχολειο τα μυστικα κ τους κωδικες για την κατανοση αυτων?
Κ ειναι τοσο γοητευτικο να ανακαλυπτει καποιος την ομορφια που κλεινουν μεσα τους οι ελληνικες λεξεις....
Ας παρουμε λιγα παραδειγματα

Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.

Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω.

Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).-εξ ου κ στερ-εος

 ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι.  Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» - ελαττώνει ως ανθρώπους - και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».

Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.


Το "άγαλμα" ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση τους θεούς) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση.  Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά).  Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.

τουριστας-τουρισμος- τουρ-νομιζετε οτι ειναι αγγλικης προελευσεως?
ΟΧΙ ελληνικοτατη. ειναι η λεξη θεωρος - θεωρω -= βλεπω θωρω!! κ ειναι αυτο που κανει ο τουριστας, βλεπει - θωρει τα αξιοθεατα ενος τοπου. Σε αντιθεση με τον περιηγητη  ο οποιος οδηγειται σε εναν τοπο κ μαζευει πληροφοριες  μαθαινει για τον τοπο την ιστορια του τους κατοικους κ δεν κοιταζει απλα. αλλα τον γνωριζει

στην πορεια θα ακολουθησουν κ αλλες λεξεις.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου