ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
ΓΛΑ
ΕΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΜΑΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ


2,5 χλμ ανατολικα του Καστρου (αρχ Κωπες) κ περα απ την Ε.Ο Αθηνων-Λαμιας συνανταμε το λογο του Παλαιοκαστρου η Γλα
Ειναι ενασ τεραστιος γκριζοπρασινος τριγωνικος βραχος στη ΒΑ ακρη της Κωπαιδος με υψομετρο 35-50 μ απο την επιφανεια της πεδιαδος.
Πριν την αποξηρανση της λιμνης της Κωπαιδος ήταν ενα νησακι, το μοναδικο της λιμνης. Περιτριγυριζεται απο επιβλητικα τειχη  παρομοια σε μεγαλοπρεπεια με αυτα των Μυκηνων ενω στη ραχη του εχει θεμελια απο θαυμαστα ανακτρορα.
Κατασκευαστκαν λιγο αργοτερα απο τη Μινυακη αποξηρανση της λιμνης (1350πχ) κ εξακολουθουν παρ' ολες τις ερευνες που εγιναν ως σημερα να ειναι αφωνα κ αινιγματικα
Διαφοροι ερευνητες εριζουν για το για ποια αρχαια πολη προκειται, στηριζομενοι ο καθενας σε διαφορετικο αρχαιο κειμενο, καθως οι πληροφοριες που υπαρχουν ειναι λιγες. Ακομα κ ο γνωστος περιηγητης της Αρχαιοτητος , ο Παυσανιας ενω για αλλα μερη δινει πολλες πληροφοριες , ενω για τις Κωπες δινει αρκετες πληροφοριες, δεν κανει λογο για το Γλα.



Προς τα τεσσερα σημεια του οριζοντα εχει απο μια πυλη  με θυρωρεια εσωτερικα κ δυο δωματια στις δυο πλευρες για τους φρουρους. Η νοτια πυλη του βλεπει στο Ακραιφνιο, η ανατολικη στην κορυφη του Πτωου ορους κ το χωριο Κοκκινο η βορια στο μυκηναικο καστρο της Αγ. Μαρινας
κ η δυτικη στις Κωπες (Καστρο). Η καθε πυλη εχει εξωτερικα προστατευτικους πυργους , ενω αλλους πυργους δεν εχει σε αλλα σημεια.

Η νοτια πυλη, η βασιλικη εχει ανοιγμα 5,5 μ ειναι επιβλητικοτερη κ καθως ανεβαινει ο δρομος απο την πεδιαδα μοιαζει με την πυλη των λεαινων της ακροπολης των Μυκηνων.Η εκταση του ανακτορου ειναι 200 στρεμματα, μια εκταση τεραστια σε σχεση με αλλες αν σκεφτουμε οτι η επιφανεια της Τυρινθας ειναι 20στρ , των Αθηνων 25στρ. των Μυκηνων 30, ενω τα τειχη τους ειναι σε μηκος 700μ των Αθηνων, 900μ των Μυκηνων , το μηκος των τειχων του Γλα φθανει τα 3000μ!!!!
πραγμα που σημαινει οτι ειναι η μεγαλυτερη σε εκταση οχυρωμενη μυκηναικη ακροπολη στην Ελλαδα!!






Τα ανακτορα παραξενα σε σχημα αποτελουνται απο 2 στενομακρα οικοδομηματα 70μ κ 72μ , το ενα ανατολικο κ το αλλο βορειο που συναντιουνται σε σχημα κεφαλαιου Γ με την ορθη γωνια ΒΑ
Επισης υπηρχαν κ αλλη χωροι για την αποθηκευση εισφορων την δυαφυλαξηη αρχειων κ πολεμικου υλικου κλπ.
Σε μετεπειτα ανασκαφες αποκαλυφθηκε ενα τελειο αποχετευτικο συστημα, τοιχογραφιες, αγγεια, υψιποδες, κυλικες οπως κ τρια λιθινα κοματια απο μισο διπλο κερας (ιερο μινωικο συμβολο), στη γωνια που συναντουνταιοι δυο πτερυγες των ανακτορων κ αλλα ευρηματα που επιβεβαιωνουν οτι υπηρξε ζωη στο Γλα σ ολη τη μυκηναικη περιοδο.





τ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου