ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ 'Η ΜΑΧΗΤΗΣ

(απο το θησαυρο της ελληνικης γλωσσας)



Αλλες δυο λεξεις που φαινονται ιδιες  κ ομως δεν ειναι.
Η γλωσσα μας ειναι τοσο σαφης κ τοσο ακριβης που δεν θα μπορουσε για την ιδια ακριβως περιγραφη να χρησιμοποιουνται δυο λεξεις , καθ'οσον δεν ειναι λογικο.
Στρατιωτης, ειναι εκεινος που ειναι στο στρατο, στην ομαδα δηλαδη μιας χωρας που ειναι ταγμενη να υπερασπιζεται εν οψει του οποιαδηποτε κινδυνου ενω μαχητης ειναι εκεινος που μαχεται, που αγωνιζεται.
Θα ρωτουσε κανεις ευλογα ο στρατιωτης δεν μαχεται?Μα φυσικα κ μαχεται.
Ομως υπαρχει μια πολυ σημαντικη λεπτομερεια που λιγοι την προσεχουν
Οι στρατιωτες δρουν ομαδικα κ κατω απο τις εντολες ανωτερων, κ πρεπει να τις εκτελουν ανευ αντιρρησεως.Ο δε αγωνας τους λεγεται εκστρατεια.Κ δεν ειναι λιγες οι φορες που οι 'ανωθεν' εντολες δεν ειναι οι καταλληλες, κ δεν φερνουν το ορθο αποτελεσμα
Αντιθετα ο μαχητης ειναι μονος του, εχει  μοναχικη πορεια. Ακουει τη φωνη της συνειδησεως του, για το σκοπο για τον οποιο μαχεται . κατι που ειναι πιο ευκολο να το κατανοησει καποιος μεσα σε διαφορες εκφρασεις. οπως πχ ' υπερμαχος της ελευθεριας' εκεινος δηλαδη που μαχεται για την ελευθερια  παρακεινουμενος  απο την ιδια την  συνειδηση του, τα πιστευω του.
Εχετε ακουσει ποτε να λεμε ' στρατιωτης της ελευθεριας'? οχι  κ τουτο διοτι ο αγωνας για ελευθερια δεν μπορει να υποβαλεται απο αλλα ατομα παρα μονο απο το ιδιο το ατομο κ δεν μπορει να υπακουει  σε εντολες αλλων (εντολες που μπορει να μην ειναι λογικες, θεμιτες κ συμφωνες με το ποθουμενο).
Κ εκεινοι οι ηρωες των παιδικων μας χρονων, ο Ηρακλης, ο Θησεας, ο Περσεας κ αλλοι  ηταν ολοι τους μαχητες -μοναχικοι  κ οχι στρατιωτες....
κ παντα τους σκεφτομαστε, παντα τους θαυμαζουμε, παντα θελουμε να τους μοιασουμε
ετσι εναποκειται στον καθενα απο εμας να επιλεξει
η θα ειναι στρατιωτης-εργαλειο καποιον αλλων 'η μαχητης - μοναχικος καβαλαρης ανωτερων ιδεων




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου