ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1920

Δολοφονηθηκε ανανδρα  και εν ψυχρω  απο Βενιζελικους στο κεντρο της Αθηνας
επι της οδου Βασ. Σοφιας , απεναντι απο το σημερινο ξενοδοχειο Χιλτον.(υπαρχει κ αναμνηστικη στηλη που ομως λιγοι την γνωριζουν)
Γεννηθηκε το 1878, γιος του Στεφ.Δραγουμη πρωθυπουργου μετα το κινημα του 1909 στο Γουδι.Σπουδασε νομικα κ μπηκε στο διπλωματικο σωμα. Ηλθε σε επαφη με την φιλοσοφια κ την ιστορια κι αποκτησε βαθος και πνευματικη ευαισθησια.
Στη θητεια του στα   Ελληνικα προξενεια Μοναστηριου , Πυργου και Φιλιππουπολεως στη Βουλγαρια υπηρξε ηγετικη μορφη του μακεδονικου αγωνος, οργανωτης και εμψυχωτης.
Αλλωστε ο Μακεδονομαχος μας Παυλος Μελας ηταν συζυγος της αδελφης του, κ μετα τον ηρωικο  θανατο του ο Ιων δημοσιευει το γνωστο εργο του 'ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΑΙΜΑ'
ενα βιβλιο που ταραξε την τοτε λιμναζουσα ελληνικη κοινωνια συθεμελα.Αμεσως το ελληνικο υπουργειο εξωτερικων τον μετεθεσε σε πρεσβεια εκτος Βαλκανιων .
Το 1904 υπηρετει στην Αλεξανδρεια  κ ερχεται σε επαφη με τον μεγαλο ποιητη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ.
Το 1906 βρισκεται στην Πολη κ γνωριζει  τον νεο ,τοτε, ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ οπου συζητουν για το εθνος κ τις αναγκες του, ενω η ελληνικη κυβερνηση θορυβειται κ τον στελνει στο Λονδινο.


Αρθρογραφησε στον ΝΟΥΜΑ, με το ψευδωνυμο ΙΔΑΣ διακηρυσσοντας τις δημοτικιστικες του κ γλωσσικες ιδεες.
Πηρε μερος στον Α' βαλκανικο πολεμο κ μετειχε στην επιτροπη που διαπραγματευτηκε την παραδοση της Θεσσαλονικης στους Ελληνες . Ηταν ο πρωτος ελληνας που υψωσε την τιμημενη ελληνικη σημαια στο δημαρχειο της πολεως.
Το 1913 τιθεται σε διαθεσιμοτητα απο το διπλωματικο σωμα γιατι  ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ χωρις να ρωτησει το αρμοδιο υπουργειο!!!
προλαβε ωστοσο να οργανωσει μια επιτροπη δωδεκανησιων που ζητουσε την ενωση.


Την ιδια χρονια γραφει το βιβλιο του 'ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ'  καταγραφοντας  τις αντιληψεις του για την υπεραχη του ελληνικου ΕΘΝΟΥΣ  εναντι του κρατους. 
Επιθυμουσε την οργανωση των ελληνων σε κοινοτητες -κατεξοχην ελληνικος θεσμος- θεωρωντας οτι το κρατος που φροντιζειγια ολες τις αναγκες των πολιτων καταστρεφει τις δημιουργικες του δυναμεις
"Το υγιές κύτταρο του ελληνισμού είναι οι κοινότητες. Η δραστηριοποίηση τους θα αποκεντρώσει το υδροκεφαλικό αθηναϊκό κράτος, που αγνοεί της ανάγκες της περιφέρειας. Πρέπει να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στις κοινότητες για να ανθήσει παντού ο ελληνισμός και να αποφευχθεί ο συγκεντρωτισμός και ο κοσμοπολιτισμός των αστικών κέντρων",
Ηταν προσωπικος φιλος με τον μεγαλο στοχαστη  και οπλιτη του ελληνισμου  ΠΕΡΙΚΛΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ  Καθως κ με τον ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Λιγο πριν την εναρξη του Α παγκοσμιου πολεμου επανερχεται στα καθηκοντα του υπηρετωντας  στη Βιεννη , Βερολινο και Πετρουπολη.
Αρχες του 1915 παραιτειται απο προξενος οταν του ζητηθηκε να συμμετασχει στις διαπραγματευσεις για ανταλλαγη πληθυσμων
Τουρκων της Μακεδονιας κ Ελληνων της Μικρας Ασιας ,κατι που θεωρουσε απαραδεκτο. και κατεβαιναειως υποψηφιος ανεξαρτητος βουλευτης  χωρις πολιτικη στηριξη κ χρηματα.Στη Φλωρινα οταν περιοδελυε δεν ηλθε κανεις να τον ακουσει. κ αποτυγχανει στις εκλογες. Ομως στις επαναληπτικες τοπικες  εκλογες του 1915 εκλεγεται ανεξαρτητος βουλευτης Φλωρινας, καθως κ στις δευτερες εκλογες του 1916.


Τοτε γραφει το ομορφο βιβλιο του ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ εχοντας επισκεφθει το νησι κ πραγματευεται τα χναρια του Ελληνισμου κ την Ελληνικη υπαιθρο.


Με τιμιοτητα κ γενναιοτητα πρεσβευσε τις ιδεες του κ στη βουλη των εκλογων του 1916 αλλα κ στη βουλη - οπερετα των 'Λαζαρων'
(με βασιλικα διαταγματα ακυρωθηκαν οι εκλογες του 1916 κ επανηλθε η προηγουμενη βουλη χωρις εκλογες!!!!!!)
Αποδοκιμαζε ολες τις βενιζελικες ενεργειες που ειχαν αναστειλει την εθνικη κυριαρχια , γεμιζοντας την Αθηνα κ τη Θεσσαλονικη με αποικιακα στρατευματα. Τα αρθρα του προκαλουσαν αισθηση κ ετσι ο υπατος αρμοστης της Γαλλιας στην Ελλαδα Σαρλ Ζοναρ τον περιελαβε στη λιστα με τους πολιτικους πουεξορισε το  βενιζελικο καθεστως στην Κορσικη.


Ο Ιων Δραγουμης ειχε μια διαφορετικη θεωρηση για το παρον κ το μελλον του Ελληνισμου διαφορετικη απο τη στενη εδαφικη , λυτρωτικη βενιζελικη Μεγαλη Ιδεα.
Στο εργο του    ΌΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ' εκφραζει το πολιτικο του ονειρο που ηταν μια ομοσπονδια Ελλαδος -Τουρκιας με ηγετη την Ελλαδα, που θα αποτελουσε αναχωμα στην καθοδο των σλαβων.Οι Ελληνες της διασπορας ζουσαν αναμεσα σε πολυπληθεστερους λαους κ μονο με τον πολεμο θα τους εδιωχναν αυτους απο τον τοπο τους. Πρωτιστο μελημα να διατηρηθουν οι ελληνικες παροικιες στη Μικρα Ασια  κ η Ελλαδα να αναπτυξει την αμυνα της προς τον Βορρα. περιγραφοντας ξεκαθαρατο οραμα του νεου  Ελληνισμου. Ηθελε ο νεοελληνικος πολιτισμος να βασισθει στη γλωσσα , τα εθιμα, τον τροπο ζωης του απλου ελληνικου λαου για να μεγαλουργησει κ παλι. Ομως οι τουρκοι ειχαν επιλεξει το δρομο της συγκρουσης , της 'εθνοκαθαρσης' κ του πολεμου.


Στην Κορσικη , μεσα στην ηρεμια της εξοριας του γραφει το τελευταιο του εργο  το  ΄ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ΄  Το 1918 αποστελει στις Βερσαλιες ενα υπομνημα στις δυναμεις της Ανταντ υποδεικνυοντας ολες τις υπηρεσιες που προσεφεραν οι βασιλικες κυβερνησεις στην Ανταντ πριν την επιβολη της βενιζελικης δικτατοριας.
Το 1919 οι βενιζελικοι τον εκτοπιζουν μονο του στη Σκοπελο υπο απανθρωπες συνθηκες, αρνουμενοι ακομα κ το αιτημα του να κατεβει στον Πειραια απο το πλοι προκειμενου να χαιρετησει το γερο πατερα του. Στη  Σκοπελο μαθαινει για την αποβαση του ελληνικου στρατου στην Σμυρνη το 1919.
Επιστρεφει μετα απο 'αμνηστεια' στην Αθηνα κ δραστηριοποιειται στην αντιπολιτευση, εκδιδοντας εκ νεου το περιοδικο του κ ασκωντας δριμυτατη κριτικη στους βενιζελικους.
Μα το τελος ειναι κοντα. 31 Ιουλιου 1920 (με το παλιο ημερολογιο) συλλαμβανεται κ εκτελειται απο τα βενιζελικα ταγματα ασφαλειας εν ψυχρω.
Η ανανδρη δολοφονια του συγκλονησε  την ελληνικη καλλιτεχνικη ψυχη ενω ο Παλαμας κ ο Σικελιανος συνεθεσαν ελεγειες για το δραματικο γεγονος






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου